22 mei – 26 juni 2022
Vloedlagen in de Zeereep, deel IV
In het kader van de Stripdagen Haarlem met als thema ‘wereldbouwers’, presenteert De Vishal Vloedlagen in de Zeereep IV – een ruimte vullende installatie van Karin van Dam. In haar parallelle werelden houden herkenning en vervreemding gelijke tred.
Een vloed aan vormen golft, hangt en draait. Visdraden glinsteren tussen zachte wol die krult en kruipt. Soms denk je de structuur van een zeewezen te herkennen, dan weer waan je je tussen buitenproportioneel zeewier, maar echt definiëren kun je de elementen uit deze wereld niet.
Het onderzoek naar de context speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van het werk. Van Dam verdiept zich in de geschiedenis van het gebruik van de plek en de beleving van de ruimte rondom. Voor deze expositie oriënteerde ze zich onder meer door het Visscherspad te bewandelen, van Zandvoort aan zee – via de binnenduinen – naar Haarlem om op de Grote Markt in de Vishal te eindigen, net als de vissersvrouwen van weleer. Vaak staat de stad als organisme centraal in haar werk maar op dit moment zijn het structuren en vormen uit de natuur en de zee die Van Dam fascineren, zoals de golven, de kust en het getijdenlandschap.
Het constructieve aspect van de installaties, met touwen en banden die de vormen als tekenlijnen met elkaar verbinden – onderling en aan muren en plafond – heeft plaatsgemaakt voor op zichzelf staande, liggende en hangende elementen, waarbij de verbindingen zich meer van binnenuit manifesteren. De plaatsing in de architectonische context is daarbij van cruciaal belang.
De installatie bestaat uit tekeningen en veelvormige breisels van visdraad, schapenwol, mohair en alpaca, die zijn vervaardigd in het laboratorium van het Textielmuseum in Tilburg.
Vloedlagen in de Zeereep IV maakt deel uit van een serie die eerder locaties in Zierikzee en Bergen en de Grote Kerk Veere aandeed. De ‘bouwstenen’ van de installatie uit Veere verschijnen in een nieuwe constellatie in de Vishal.
Met dank aan de Grote Kerk Veere en CBK Zeeland
curator: Renée Borgonjen