In de middeleeuwen was op de huidige plek van de Vishal een begraafplaats. De vooraanstaanden van de stad en de rijke burgers werden in de kerk begraven, buiten lagen de armen en de terechtgestelden op het dievenkerkhof.
Op verschillende markten in de stad werd in die tijd in de open lucht vis verkocht. Omwille van stank- en hygiënemaatregelen besloot men in 1524 een vismarkt met vaste visbanken te bouwen. Een voorloper van de Vishal, direct naast het kerkhof.
In de loop van de 18de eeuw ging de vishandel in Haarlem achteruit en raakte de Vishal in verval. De huidige hal uit 1769 gebouwd op het kerkhof, bleef in gebruik als vismarkt tot aan de Tweede Wereldoorlog. In 1995 werd de Vishal officieel overgedragen aan de kunstenaarsvereniging en groeide uit tot een expositieruimte met landelijke bekendheid. Een waardige plaats voor moderne kunst.
In deze film wordt de geschiedenis van het gebouw de Vishal in beeld gebracht:
Doel
De film is bedoeld als voorlichtingsmateriaal over de geschiedenis van het gebouw de Vishal. Hij wordt getoond op het tv-beeldscherm in de Vishal en is te zien op onze website. De doelgroep is de bezoeker (of toevallige passant) van de expositie. Geïnteresseerden die ronddwalen in de hal en benieuwd raken naar de historie van het gebouw.
De film is geproduceerd door CellaVie filmproducties (Marcella Kuiper: camera, regie en montage) en TEXTSTUDIO (Meta van der Meijden: tekst, eindredactie en productie). Aan de film werkten mee: Johan Jacobs, architectuurhistoricus, Marius Bruijn, erfgoedspecialist en Marijke Don, oprichter kunstenaarsvereniging De Vishal.
De film is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van De Vishal.